2015 m. gegužės 30 d., šeštadienis

Becukriai veganiški ledai iš moliūgo


Vasariški orai dažnėja, valio! Iki ledų sezono įsibėgėjimo norisi atrasti tobulą veganišką šaldyto deserto receptą, taigi, paieškos tęsiasi (ledai Nr. 1, ledai Nr. 2, ledai Nr. 3). Šiandien ant stalo – ledai iš moliūgo.
Receptuose dažniausiai moliūgo tyrė iš skardinės maišoma su kokosų pienu, kitaip tariant, tai tampa tik viena iš kokoso pieno ledų variacijų, tačiau aš labai norėjau išbandyti „gryną“ produktą, todėl pasirinkau adaptuoti šį variantą:
-----------------------------------------------------------------------------------------
1 nedidelis saldus moliūgas (rinkausi butternut)
1 šaukštas turimo riešutų sviesto (dėjau anakardžių, bet puikiai tiks ir kiti)
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 šaukštas ryžių sirupo arba 6 brinkintos datulės
druskos, cinamono, muskato, vanilės, kardamono pagal skonį
iki 0,5 puodelio sojos/riešutų/ryžių pieno

Moliūgo tyrės gamyba namuose:
Ši dalis priklauso nuo kiekvieno asmeninio sveikatinimosi ir tingėjimo laipsnio. Galima tyrę pasigaminti per 40 minučių, bet... galima ir per 10.
Būdai:
1. Orkaitė: įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių, moliūgą nulupam ir supjaustom delno dydžio gabaliukais, dedam į skardą, kurios dugną apsemiam vandeniu, kepam 25-30 min., arba kol moliūgas suminkštėja, išimam, kiek atvėsinam, metam į maisto smulkintuvą ir sutrinam iki vientisos tyrelės.
2. Puodas/garpuodis: moliūgą supjaustom nedideliais gabaliukais (4x4cm), dedam į vandenį su puodu arba į garpuodį, verdam apie 15-20 min., arba kol moliūgas suminkštėja, išimam, gerai nusausinam, kiek atvėsinam, metam į maisto smulkintuvą ir sutrinam iki vientisos tyrelės.
3. Mikrobanginė (auč): moliūgą supjaustom nedideliais gabaliukais (4x4xcm), dedam į indą, pritaikytą mikrobanginei, pilam apie trečdalį vandens, uždengiam maistine plėvele ir užsukam laikmatį 10 min. didžiausiu galingumu. Patikrinam, ar minkštas, procesą kartojam ilgesniam laikui, jeigu prireikia (priklauso nuo gabaliukų dydžio, pačio moliūgo ir mikrobanginės galingumo). Kiek atvėsinam, metam į maisto smulkintuvą ir sutrinam iki vientisos tyrelės.

Ledų gamyba:
1. Visus ingridientus, skirtus ledams, išskyrus pieną, metam į maisto smulkintuvą ir gerai išsukam iki vientisos masės.
2. Masę ragaujam, prieskoninam papildomai, jeigu reikia, sukdami virtuviniame kombaine pilam kuo mažiau pieno, kad ledai įgautų, plius-minus, tirštos grietinės konsistenciją.
3. Transportuojam į dėžę/indą ir į šaldiklį bent 3 valandom, o geriausia – pernakt.

Visi namų gamybos ledai sušąla į labai kietą ledą, todėl prieš mėgaujantis išimam iš šaldiklio valandžiukę prieš ir kiek atitirpdinam (arba, kad ją velniai kur rautų, metam minutei-kitai į mikrobanginę).
--------------------------------------------------------------------------------
Mūsų verdiktas – liuks! Kremiški, švelnūs, sodrūs ir „turtingo“ skonio naminiai veganiški ledai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą